Czy ktoś z forumowiczów mieszkających lub studiujących w Olszynie na UWM należy do duszpasterstwa akademickiego? Jeśli tak, proszę o podzielenie się, jak wyglądaja spotkania, jak często się odbywają, czym duszpasterstwo się zajmuje. Z tego co wiem, ośrodki mieszczą się przy parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa i parafii Świętego Franciszka z Asyżu(Kortowo2). Interesowałoby mnie głównie informacje o duszpasterstwie przy parafii Św. Franciszka z Asyżu.
_________________ "Moje oczy są nadal zielone
W moich oczach wciąż kwitnie nadzieja
I pełne światła są moje dłonie
Jeszcze wierzę w drugiego człowieka"
W ramach ODA działa oazowa wspólnota akademicka - najbliższe spotkanie w poniedziałek (5. XI) o 20:15 w parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa. Bliższe informacje na stronie diecezjalnej.
[ Dodano: 03-11-2007, 16:04 ]
Ostatnio odbyły się w kościele na Kortowie rekolekcje akademickie "Na dobry początek". Wspaniała atmosfera. Podczas spotkań zaprezentowały się wszystkie wspólnoty działające w ramach ODA, a więc wspólnota przy kościele św. Franciszka na Kortowie, wspólnota działająca przy katedrze, przy Sercu (to my! ) i wspólnota będąca na Redykajnach.
Tak jak napisałem w poprzednim poście, szczególnie gorąco zachęcam do uczestnictwa w oazowej wspólnocie akademickiej. W zeszłym roku działaliśmy bardzo prężnie i mam nadzieję, że w tym będzie podobnie. Najbliższe spotkanie będzie takim jeszcze organizacyjnym, tzn. jedno organizacyjne już się odbyło, ale na to mają przyjść nowe osoby-owoce rekolekcji "na dobry początek"
_________________ "Bohaterze, przypasz do biodra swój miecz,
swą chlubę i ozdobę! Szczęśliwie wstąp
na rydwan..." Ps 45,4
Interesowałoby mnie głównie informacje o duszpasterstwie przy parafii Św. Franciszka z Asyżu.
Wiec tak: duszpasterstwo jako duszpasterstwo dziala troche dziwnie jak dla mnie, ale generalnie ks. MArek Gbiorczyk prowadzi spotkania(nie pamietam kiedy...) i zaprasza na msze akademickie w środy o 19.30 w kaplicy.
Przy Franciszku działa też wspolnota Odnowy w Duchu Świętym Soli Deo Omnia, będąca również Akademickim Stowarzyszeniem KAtolickim. (organizuje sporo rzeczy, najbliższa impreza to Warsztaty Liturgiczno Muzyczne w Gietrzwałdzie 8-11 list) Spotkania odbywaja sie w czwartek o 1830 (spotkanie modlitewne a o 20 wspolna Eucharystia).
Bardzo goraco zapraszam, gdyż od jakiegoś czasu naleze do tej wspolnoty ;
oczywiscie wspolnota przy NSPJ to wspolnota oazowa... i tym jej przewaga na d kortowskimi wspolnotami
jak można dołączyć do Duszpasterstwa Akademickiego?
Przyjść na jedno ze spotkań.
judi napisał/a:
dużo tam jest osób?
Zależy co rozumiesz przez dużo Ale całkiem sporo. (choć tłoku nie ma).
judi napisał/a:
co robicie?
Modlimy się, związujemy wspólnoty, organizujemy rekolekcje, czuwania, spotkania towarzyskie. Formujemy się w konkretnych charyzmatach (Oaza, Odnowa, etc...).
Zależy jaka wspólnota Cię interesuje - jeśli Oaza akademicka, to w poniedziałki ok. 20:15 w "Sercu". (jesteś po formacji?) Jeśli Soli Deo Omnia to więcej powie Ci Ellunia, a jeśli jeszcze jakaś inna wspólnota, to kontaktu/informacji najlepiej szukać na stronie duszpasterstwa (link w poprzednim poście).
na rydwan..." Ps 45,4
mam wrażenie, że już napisałam co i jak w poprzednim poście...
jak masz konkretne pytania to śmiało
zapraszamy serdecznie zaangażowania się z życie duszpasterstwa akademickiego
Jest jeszcze wspólnota DA przy Katedrze, która spotyka się w niedziele po mszy św akademickiej o 1900.
a czym się różnią od siebie te wspólnoty?? Bartek- o jakiej formacji mówisz? niestety nie uczestniczyłam wczesniej w Oazach.
już dawno chciałam dolączyć do Duszpasterstwa Akademickiego... myślę, że nadszedł ten czas!
Marta C.
Diecezja: Warmińska
Wyznanie: Katolicyzm
proponuje na poczatku pochodzic i tu i tu na spotkania, ze by zobaczyc w ktorej wspolnocie sie lepiej odnajdujesz.
Bartek mówi o przechodzeniu kolejnych stopni formacyjnych w Oazie- w praktyce- czy uczeszczalas kiedys na spotkania oazowe i jezdzilas na rekolekcje- np. Oazy Nowego Życia?
_________________ "Moje oczy są nadal zielone
W moich oczach wciąż kwitnie nadzieja
I pełne światła są moje dłonie
Jeszcze wierzę w drugiego człowieka"
Kiedy i o której godzinie będą się odbywać spotkania oazy akademickiej w tym roku? Zaczynam studia w Olsztynie i chciałabym kontynuować formacje oazową.
Jeszcze tego nie ustaliliśmy. Oaza ruszy od października Spotkania będą odbywać się najprawdopodobniej raz w tygodniu, być może raz na dwa tygodnie - ale wtedy oprócz spotkania formacyjnego odbywałoby się spotkanie ogólne razem z grupą młodzieżową.
Po więcej informacji zapraszam do mnie na PW
na rydwan..." Ps 45,4